Donald TRUMP a REKLAMA

Nemali by sme politizovať. Ak spomenieme Donalda Trumpa, tak sa to automaticky deje. Reč bude o najväčšom bestselleri nového roku – knihe Fire and Fury (Oheň a zúrivosť) od Michaela Wolffa.

Ako urobiť z knihy bestseller a nezaplatiť za reklamu ani dolár?
Stalo sa to takto. Najväčšiu reklamu knihe urobil sám prezident, ktorý chcel vydanie knihy zastaviť a dielo označil za fikciu a kopu dezinterpretácií a lží (fake news). A toto bolo parádne sústo pre média – mali senzáciu/škandál a ďalej to už išlo samo. Prvý náklad knihy sa okamžite vypredal a na dotlač čaká vyše milión záujemcov.
Nemusíte knihu ani čítať, pointu sa dozviete v tomto príspevku.

Story v skratke: Michal Wolff, ostrieľaný americký novinár, mal napísať knihu o prvej stovke dní prezidenta Trumpa, pre ktorého bol novinár známa tvár a vítaný hosť. Wolf s prezidentovým súhlasom sedával na gauči v západnom krídle Bieleho domu, pozoroval, zapisoval, rozprával sa s ľuďmi. Dni plynuli, novinár sa stal inventárom, ktorý si už nikto nevšímal. Zamestnanci, najbližší spolupracovníci prezidenta postupne stratili škrupule a ostych navzájom sa ohovárať a kritizovať. Časom zistíl, že nielen prezident, ale takmer všetci ľudia v jeho okolí bežne klamú. Pri spomenutí prezidenta si mnohí nenápadne klopkajú na čelo a prejavujú úprimné obavy z toho, kam tento pudovo riadený reprezentant privedie krajinu.
Z prvých sto dní bolo nakoniec takmer pol roka. Výsledkom je devastujúci portrét egocentrického človeka, ktorý nie je schopný zmysluplne vykonávať najdôležitejší úrad v krajine. M. Wolff hovorí, že by bol rád napísal inú knihu. Pozitívnejšiu. Jeho zážitok z Bieleho domu to však neumožnil.

Téma nás zaujala aj preto, že sme v našom príspevku na FB 5.11.2016 rozoberali tému KLAMSTVO verzus PRAVDA, kde sme o.i. uviedli „Korešpondent kanadského denníka Toronto Star Daniel Dale napočítal vo verejných vyjadreniach Donalda Trumpa počas 33 dní až 253 lží, v jednom dni vždy najmenej štyri.“ To bolo pred prezidentskými voľbami v USA a ako vidíme, veľa sa v tomto smere nezmenilo …
V spore Wolff a Trump sa preberá ich dôveryhodnosť. Americký prezident sa o stratu dôveryhodnosti báť nemusí. On ju totiž nikdy nemal.
Hovorí sa, že klamať sa nemá a že LOŽ má krátke nohy. Tak nás to učili. A ja viem, že je to pravda!