Ochranné rúška a respirátory – všetko čo potrebujete vedieť

Rúško na tvár či respirátor, čo vás viac ochráni?
Čo je to FFP1, FFP2, FFP3 alebo KN95?

Tu sa dozviete všetko podstatné -> rýchlo a zrozumiteľne.

Prečo nosiť rúško alebo respirátor?

Ochorenie COVID-19 je aerosolová infekcia. Musíme sa chrániť pred mikrokvapôčkami vo vzduchu, ktorými sa koronavírus prenáša.
Rúška alebo respirátory nás chránia pred vdýchnutím infekcie a zároveň chránia okolie pred vykašlanými alebo kýchnutými infekčnými mikrokvapôčkami.
Výskumy jednoznačne preukázali, že nosenie rúška zásadne znižuje riziko nákazy koronavírusom.

Rúško vs respirátor

Rúško považujem za veľmi dobrú ochranu, musí však dôkladne priliehať k tvári. Mikrokvapôčky totiž neprechádzajú ani tak cez rúško, ako skôr cez medzery medzi rúškom a tvárou v miestach, kde rúško neprilieha ku koži. Preto je dobrý respirátoroveľa lepšie tesní v porovnaní s rúškom. Nejde teda ani tak o materiál, z ktorého je respirátor vyrobený, ale o jeho dôkladné priliehanie k tvári, čím je podstatne efektívnejší. Najmä pre ľahšie sa šíriacu britskú mutáciu súhlasím s odporúčaniami nosiť do obchodu či MHD radšej respirátor ako rúško.“,
hovorí český imunológ, biochemik a profesor patológie Zdeněk Hel, ktorý pôsobí v USA a spolu s ďalšími odborníkmi pracuje na zmiernení dopadov pandémie.

Jednorázové rúška – Využívajú ich najmä zdravotníci pracujúci s pacientmi. Tento typ rúška chráni najmä okolie, nie nositeľa. Jeho účinnosť sa zvyšuje, keď prilieha tesne na tvár. Najjednoduchšie sú papierové, dvoj alebo trojvrstvové. Používať by sa mali len raz. Vymeniť max. po 8 h nosenia ale aj pri znečistení alebo navlhnutí.

Látkové rúška – Ich výhodou je možnosť opakovaného použitia. Sterilné sú po opratí pri teplote 60 až 90 st. C a prežehlení. Odporúča sa ušiť ich z dvoch vrstiev látky, ktorá je husto tkaná a priedušná. Tento typ rúška chráni najmä okolie, nie nositeľa.

Respirátory – Na rozdiel od rúšok chránia najmä človeka, ktorý ho nosí, pretože filtruje vzduch až na úroveň malých častíc. Nosia ich hlavne zdravotníci a lekári v kontakte s veľkým počtom ľudí, pri ktorých je pravdepodobnosť ochorenia COVID-19. Rozdeľujú sa na jednorázové a typy s výmenným filtrom. Podľa ochrany, ktorú poskytujú sa delia na FFP1, FFP2 a FFP3. Respirátory sú navrhnuté tak, aby dôkladne priliehali k tvári, lebo od toho významne závisí účinnosť ochrany.

FFP1, FFP2, FFP3 alebo KN95?

Nie sú to tajné kódy ale triedy ochrany pre respirátory. Medzinárodné normy stanovujú parametre respirátorov, napr. priepustnosť jemných častíc a pod.

Skratka FFP pochádza z anglického Filtering Face Piece – filtračná maska na tvár.

Respirátory alebo filtračné polomasky chránia naše dýchacie orgány pred prenikaním jemného prachu, dymu a aerosólu (kvapalnej hmly).

Respirátor FFP1 chráni pred netoxickými väčšími pevnými časticami (prach a peľ). Odfiltrujú minimálne 80 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm. Ide o najnižšiu ochranu respirátorom.

Respirátor FFP2 chráni pred organickými a anorganickými časticami (ľahko toxické častice, plesne, baktérie) a sú odporúčané ako ochrana pred koronavírusom. Respirátory FFP2 zachytia minimálne 94 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm.

Respirátor FFP3 zachytí minimálne 99 % častíc priemernej veľkosti 0,6 μm. Respirátory FFP3 dokážu filtrovať jedovaté aj rádioaktívne pevné častice a vodné aerosóly, vírusy, baktérie a plesne.

Aký je rozdiel medzi triedami ochrany FFP1, FFP2 a FFP3

Respirátor FFP2 a iné označenia vo svete

K respirátoru FFP2 existujú ekvivalenty, vyrobené mimo EÚ a sú aj inak označované. Tu je stručný prehľad označenia:

FFP2 (Európa EN 149-2001)
KN95 (Čína GB2626-2006)
N95 (USA NIOSH-42CFR84)

Respirátory označené  ako FFP2 / KN95 / N95 sú ekvivalenty s takmer podobnými vlastnosťami vyrobené podľa európskej / čínskej / americkej normy.
Ak vás to viac zaujíma, tu je dokument od firmy 3M, ktorý podrobnejšie porovnáva tieto evivalenty >>

Môžu sa respirátory predávať?

Áno. Od 18. júna 2020 je dovolený predaj respirátorov FFP2 bez vydychovacieho ventilu aj verejnosti.

Predaj respirátorov FFP2 a FFP3 bol pre verejnosť od 6. 4. 2020 do 17. 6. 2020 zakázaný na základe zákona č. 69/2020 Z. z. o mimoriadnych opatreniach. Tento zákon bol novelizovaný  a od 18. júna 2020 sa môžu verejnosti predávať respirátory FFP2 bez vydychovacieho ventilu.

Kde si môžete respirátory FFP2 kúpiť?

Respirátor FFP2 / KN95

Ako už vieme respirátor FFP2 je pre nás lepší ako rúško, lebo odfiltruje viac ako 94% nečistôt zo vzduchu a tesne prilieha na tvár.

Respirátor FFP2 / KN95  zakúpite aj u nás TU >>

 

 

Rúška na tvár

Napriek výhodám respirátorov, stále budeme používať aj rúška na tvár.
Chcem vám predstaviť výnimočné rúško, ktoré sa vyrovná respirátoru FFP2!
Je to >> ochranné rúško s vymeniteľným filtrom.
1. Perfektne prilieha na tvár vďaka svojmu tvaru
2. Má 5 vrstvovú filtračnú vložku, torá zachytí viac ako 95% nečistôt
3. Je certifikované pre EU
4. Môžte ho používať opakovane, dlhodobo, stačí ho vyprať
Ochranné rúško na tvár s filtrom si kúpite  TU >>

 


Kedy (ne)máme POVINNOSŤ  „prekrytia horných dýchacích ciest“ ?

Slovenská vláda z dôvodu pandémie COVID-19 rozhodla o povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) pomocou rúška, respirátora bez výdychového ventilu, šálu či šatky a to na verejnosti v exteriéroch, priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy.

Tu je výňatok z:

11. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

      § 1
(1) Podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona sa všetkým osobám nariaďuje za účelom riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) používať preventívne ochranné pomôcky, ktorými sú rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatku a to na verejnosti v exteriéroch, v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy.

(2) Povinnosť podľa odseku 1 sa nevzťahuje na nasledovné osoby:
a) detí do 6 rokov veku,
b) osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,
c) osoby so závažnými poruchami autistického spektra,
d) osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,
e) osoby pri výkone športu,
f) fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
g) osoby nevesty a ženícha pri sobáši,
h) výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,
i) tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,
j) zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

§ 2
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 30. októbra 2020.

Celé znenie vyhlášky nájdete TU >>