Obrázky ZADARMO bez porušovania autorských práv

Chcete používať vo svojich prezentáciách obrázky ZADARMO?

… ÁNO ?  >>  tak pokračujte … 🙂

Obrazky zadarmo

Vitajte na najužitočnejšom blogu

na tému získavania obrázkov ZADARMO.

 

Trúfam si povedať, že ani netušíte aké neuveriteľne obrovské sú možnosti získavať kvalitné obrázky ZADARMO bez porušovania autorských práv. Možno sa platené fotobanky budú trochu hnevať, že im kazím biznis. 🙂

Obsah
——————————
1. Autorské práva
2. Vlastná TVORBA – originálne dielo
3. ZADARMO s licenciou
4. PLATENÉ s licenciou
5. Zoznam 12 overených fungujúcich FREE fotobánk bez registrácie
6. Ďalšie zdroje obrázkov s licenciou zadarmo mimo fotobánk
7. Google VYCHYTÁVKA – Ako vyhľadávať obrázky ZADARMO s licenciou?
8. Môžem používať fotky a obrázky z Googla?
9. Ako zistím pre konkrétny obrázok akú má licenciu?
10. Mona Lisa
——————————

1. Autorské práva

 

Ak nechcete autorské práva porušovať, potrebujete vedieť trošku o tom ako autorské práva fungujú.
Vedeli ste, že keď niečo vytvoríte, napr. fotografiu, básničku, príbeh, pesničku, kresbu, maľbu, video, film – automaticky vlastníte © ALL RIGHTS RESERVED, čo v preklade znamená „Všetky práva sú vyhradené“. Automaticky vlastníte autorské práva na originálne dielo, ktoré ste vytvorili a vy ako autor máte právo rozhodovať o tom, ako bude toto dielo použité, distribuované a modifikované.

autorské práva – anglický preklad copyright (doslovne právo na kopírovanie)

Autorské právo chráni vami vytvorené dielo pred použitím bez vášho súhlasu.
Niekedy sú však úplné autorské práva príliš obmedzujúce.

Čo ak chcete vaše dielo voľne zdieľať a poskytnúť ho ostatným ľuďom?
Ako dáte vedieť miliónom ľudí na celom svete, že môžu používať vaše dielo bez porušovania autorských práv?
Čo ak chcete, aby bola vaša práca voľne zdieľaná a poskytnutá na používanie všetkým ľuďom na celom svete?

>> Riešenie existuje.
Volá sa Creative Commons.

creative commons logo

Some-rights-reserved

„Niektoré práva vyhradené“

Creative Commons je nezisková organizácia založená v roku 2001, ktorá sa zameriava na poskytovanie nástrojov pre jednoduché a flexibilné zdieľanie a používanie kreatívneho obsahu. Ich cieľom je umožniť autorom a tvorcom obsahu, aby si zachovali práva na svoje diela, ale zároveň umožniť ostatným ľuďom ich zdieľanie, používanie a modifikáciu.

Creative Commons ponúka rôzne typy licencií, ktoré autorom umožňujú určiť, akým spôsobom môže byť ich dielo použité a aké sú podmienky pre jeho používanie. Tieto licencie sú založené na štyroch základných podmienkach (BY, SA, ND, NC … viac v bode 3. tohto blogu ), ktoré sú kombinovateľné a umožňujú autorom prispôsobiť licencie ich konkrétnym potrebám.

Vytvorte si LICENCIU na svoje dielo, v ktorej ľuďom presne poviete, za akých podmienok môžu vaše dielo používať. Je to ľahké, trvá to pár minút a je to úplne zadarmo >> TU: https://creativecommons.org/choose/

Vďaka Creative Commons, môžete dnes zdieľať a používať milíóny diel z celého sveta ZADARMO a bez porušovania autorských práv.

Vitajte v novom svete, kde vládne spolupráca.

All-rights-reserved-Some-rights-reserved-CC
Copyright – Creative Commons – Public Domain
Vlastná tvroba

2. Vlastná TVORBA – originálne dielo

 

Najlepším spôsobom, ako si byť istí, že používate fotografie bez porušenia autorských práv, je použiť vlastné. Ak máte kvalitný fotoaparát alebo mobilný telefón, môžete si urobiť vlastné fotografie a použiť ich vo svojich prezentáciách, blogoch alebo na svojich webových stránkach.
Obrázky si môžete sami vytvoriť aj v grafických programoch, nakresliť, ofotiť – vznikne vaše nové originálne dielo, na ktoré vlastníte autorské práva © ALL RIGHTS RESERVED – nikto nemá právo používať, kopírovať, upravovať vaše dielo.

 

Zadarmo s licenciou

3. ZADARMO s licenciou

 

Použite fotky a obrázky ZADARMO s Creative Commons licenciou. Táto licencia umožňuje ostatným zdieľať, používať a upravovať tento obsah, pokiaľ budú dodržané podmienky licencie.

Creative Commons je organizácia, ktorá umožňuje autorom umiestniť svoje diela na internet s určitými podmienkami. Tieto podmienky určujú, ako môžete používať dielo bez porušenia autorských práv. Môžete nájsť fotografie s Creative Commons licenciou na rôznych webových stránkach – viac sa dozviete v bode 5., 6. a 8. na tomto blogu. Vyhľadajte si fotografie, ktoré sú označené ako „Creative Commons“ a skontrolujte podmienky použitia.

Licencia Creative Commons (CC) je typ licencie, ktorá umožňuje autorom slobodne zdieľať a distribuovať svoje diela, pričom stanovuje podmienky pre ich použitie a zdieľanie. Existujú rôzne typy licencií Creative Commons, ktoré autorom umožňujú rôzne úrovne ochrany autorských práv.
Každá z licencií CC obsahuje niekoľko základných pravidiel, ktoré stanovujú, ako sa môže dielo používať, distribuovať alebo upravovať. Tieto základné pravidlá sú:

1. CC-BY (Attribution): Používatelia sa musia odkazovať na autora a udržať pôvodné autorské práva. Môžete používať, distribuovať a upravovať obsah, ak uvediete autora (attribution – pripísanie).
2. CC-BY-SA (Attribution-ShareAlike): Používatelia sa musia odkazovať na autora, udržať pôvodné autorské práva a dielo musí byť distribuované pod rovnakou licenciou ako originál (share alike – zdieľať rovnako).
3. CC-BY-ND (Attribution-NoDerivs): Používatelia sa musia odkazovať na autora, udržať pôvodné autorské práva a dielo nemožno upravovať alebo modifikovať (no derivatives – žiadne deriváty).
4. CC-BY-NC (Attribution-NonCommercial): Používatelia sa musia odkazovať na autora, udržať pôvodné autorské práva a dielo nemožno použiť komerčne.
5. CC-BY-NC-SA (Attribution-NonCommercial-ShareAlike): Používatelia sa musia odkazovať na autora, udržať pôvodné autorské práva, dielo nemožno použiť komerčne a musí byť distribuované pod rovnakou licenciou ako originál.
6. CC-BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivs): Používatelia sa musia odkazovať na autora, udržať pôvodné autorské práva, dielo nemožno použiť komerčne a nemožno ho upravovať alebo modifikovať.

7. Licencia Creative Commons Zero, CC0 je typ licencie, ktorá umožňuje držiteľom autorských práv uvoľniť svoje diela pre verejnú doménu – Public Domain. Týmto spôsobom autor dobrovoľne odovzdá kontrolu nad svojím dielom a umožňuje jeho použitie, úpravy a šírenie všetkým osobám na celom svete bez akéhokoľvek obmedzenia.
CC0 je najflexibilnejšou z licencií Creative Commons, pretože dovoľuje absolútnu slobodu pri používaní diela bez nutnosti uvádzať zdroj alebo (pripomienky) pripísanie /attribution/ autorovi. To znamená, že môžete použiť, upraviť, distribuovať alebo dokonca komerčne využiť dielo bez potreby súhlasu autora.

Public Domain (verejná doména): Tento typ licencie znamená, že fotka alebo obrázok nie je chránený autorskými právami a môže byť použitý bez obmedzenia. To znamená, že môžete kopírovať, modifikovať, distribuovať aj komerčne využívať dielo.

Dielo sa môže stať súčasťou public domainu, ak uplynula doba, pre ktorú je chránené autorskými právami, alebo ak autor dobrovoľne odstránil ochranu autorských práv. Príkladmi diel v public domaine sú staré knihy, obrazy, hudobné skladby a filmy.
Dielo je chránené autorskými právami až 70 rokov po smrti autora. Ak dnes máme rok 2023, tak môžeme povedať, že akékoľvek dielo publikované pred 1. januárom 1923 je voľným dielom – Public Domain (odčítali sme -100 rokov).

Je však dôležité si uvedomiť, že aj keď sú diela v public domaine, môžu existovať určité obmedzenia, ktoré sa týkajú ich použitia. Napríklad, niektoré diela môžu byť chránené ďalšími právami, ako sú obchodné značky, ochranné známky alebo práva na ochranu osobnosti. Preto je vždy dôležité overiť, či sú diela skutočne v public domaine a či existujú nejaké obmedzenia na ich používanie.

https://creativecommons.org/about/cclicenses

 

4. PLATENÉ s licenciou

 

Môžete využiť takzvané platené fotobanky, ktoré poskytujú obrázky s licenciou royalty-free.

Royalty-free: Tento typ licencie umožňuje používateľom použiť fotku alebo obrázok bez obmedzenia počtu použití alebo počtu účelov, kde sa použije, za určitý jednorazový poplatok alebo náklady na licenciu.

Sem patria platené fotobanky. Nám sa osvedčili a používame tieto 2 fotobanky:
DEPOSITPHOTOS
SHUTTERSTOCK

Výhodou platených fotobánk je, že máte oveľa širšie možností výberu obrázkov. My sme napríklad potrebovali obrázok usmievavého zubného lekára, ktorý stojí pri prázdnom zubárskom kresle a rukou ukazuje na kreslo. V platenej fotobanke sme takýto obrázok našli.
Ak sa vám nejaký záber perfektne hodí, tak bežná suma 5 až 10€ za záber nie je žiadny problém.

 

5. Zoznam 12 overených fungujúcich FREE fotobánk bez registrácie

 

Tu je zoznam 12 fotobánk odkiaľ môžete sťahovať zdarma obrázky, dokonca sa ani nemusíte registrovať vo fotobanke. Pri každom obrázku si starostlivo prečítajte podmienky licencie, môže sa vyžadovať napríklad uvedenie autora.

  1. https://pixabay.com/sk/
  2. https://www.pexels.com/
  3. http://www.freeimages.com  
  4. http://www.freepik.com/
  5. http://www.gratisography.com/
  6. http://kaboompics.com/
  7. https://picography.co/
  8. https://picjumbo.com/
  9. https://www.sitebuilderreport.com/stock-up
  10. ► https://stocksnap.io/
  11. https://isorepublic.com/
  12. https://unsplash.com/

Unsplash je špeciálna medzi webovými stránkami, ktoré poskytujú bezplatné obrázky. Túto stránku spustili samotní fotografi, ktorí bezplatne poskytli kvalitné fotografie pod licenciou Creative Commons Zero CC0. To znamená, že získate profesionálne nasnímané fotografie, ktoré zaručene neobsahujú licenčné požiadavky. 

 

6. Ďalšie zdroje obrázkov s licenciou zadarmo mimo fotobánk

 

Tu sú ďalšie „nekonečné“ možnosti pre získanie obrázkov ZADARMO bez porušovania autorských práv.

Wikimedia Commons
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Wikimedia Commons je úložisko voľne použiteľných obrázkov, zvukov a iných multimediálnych súborov.  Je to ďalší z projektov nadácie Wikimedia, ktorej najznámejší projekt je voľne dostupná encyklopédia Wikipédia.

Nadácia Wikimedia bola založená v roku 2003 ako nezisková organizácia zameraná na podporu a rozvoj projektov s voľne dostupným obsahom. Okrem Wikipédie a Wikimedia Commons, nadácia prevádzkuje aj mnoho ďalších projektov, vrátane Wikidat, Wikizdrojov, Wikiknihy, Wikinews, Wikicitátov a ďalších. Všetky tieto projekty majú spoločný cieľ poskytnúť prístup k voľne dostupnému a spoľahlivému obsahu a podporovať jeho tvorbu a zdieľanie.

Vektorové obrázky
https://publicdomainvectors.org
70 000 vektorových obrázkov vo verejnej doméne – Public Domain

https://www.vecteezy.com/
Poskytuje vektorové obrázky, fotografie, videá zadarmo.

Vyhľadávač OPENVERSE
https://openverse.org
Openverse je projekt vytvorený nadáciou Creative Commons s cieľom vytvoriť vyhľadávač pre voľne dostupné multimediálne súbory ako sú napríklad obrázky, zvukové záznamy, videá a iné, ktoré sú licencované pod otvorenými licenciami, ako sú napríklad licencie Creative Commons.

Okrem toho projekt Openverse ponúka API pre vývojárov a umožňuje tretím stranám integrovať vyhľadávanie Openverse do svojich aplikácií. Napr. aj pre open source softvér pre tvorbu web stránok WordPress.

Projekt Openverse bol spustený v roku 2021 a jeho cieľom je pomôcť zlepšiť prístup k voľne dostupnému obsahu a podporiť jeho používanie a zdieľanie v súlade s otvorenými licenciami.

Tu sú zdroje odkiaľ pochádza obsah na OPENVERSE: https://openverse.org/sk/sources

Vyhľadávač Creative Commons
https://search.creativecommons.org
CC Search Portal – vyhľadávajte obsah, ktorý môžete zdieľať, používať a remixovať. Ďalšia cesta k voľne použiteľným obrázkom, hudbe, videu, 3D modelom a médiám.

FLICKR
https://flickr.com
Flickr je populárna webová platforma, ktorá umožňuje používateľom zdieľať, spravovať a vyhľadávať fotografie a videá. Flickr umožňuje používateľom ukladať fotografie a videá do albumov a kolekcií a tiež ich zdieľať s verejnosťou alebo so zvolenými skupinami a jednotlivcami.

Flickr ponúka možnosť vyhľadávať fotografie a videá, ktoré sú licencované pod otvorenými licenciami, ako sú napríklad licencie Creative Commons. Pri použití fotografií a videí z Flickru však treba byť opatrný a skontrolovať licenčné podmienky, aby sa zabezpečilo, že používanie obsahu je v súlade s licenčnými podmienkami a neporušuje autorské práva.

Ako vyhľadávať na flickri?
Napr. zadajte do vyhľadávania „High Tatras“ – zobrazia sa vám fotografie Vysokých Tatier. Na stránke vľavo hore máte rozbaľovacie menu Any license … tam si zvoľte požadovanú licenciu a len tie fotografie sa vám následne zobrazia.

FOTO jedál zadarmo
 https://www.foodiesfeed.com
Ak ste zo sektora HORECA (Hotely-Reštaurácie-Catering) určite vám prídu vhod kvalitné fotky jedál a potravín v plnom rozlíšení a zadarmo.

 

7. Google VYCHYTÁVKA – Ako vyhľadávať obrázky ZADARMO s licenciou?

Chcete si urýchliť vyhľadanie správneho obrázka a nechce sa vám prehrabávať vo free fotobankách?
Tak použite GOOGLE.
Poďme pomocou Googla vyhľadať obrázky zadarmo bez porušovania autorských práv.

Postup je jednoduchý.
Hľadáme napr. obrázky Vysokých Tatier. Zadáme kľúčové slovo „Vysoké Tatry“, prejdeme na záložku Obrázky, tam klikneme na Nástroje a Práva na používanie: zvolíme Licencie Creative Commons alebo Komerčné a iné licencie. Viď. obr. nižšie.

Google vychytavka

Google nám vyhľadá tie obrázky s licenciou, ktoré môžeme používať bez porušovania autorských práv ak splníme podmienky licencie. Čo je napríklad uvedenie autora obrázku a pod.

 

8. Môžem používať fotky a obrázky z Googla?

ÁNO, ak na webovej stránke, kde je umiestnený obrázok je aj licencia, čiže podmienky pre používanie obrázku, ktoré musíte dodržať.
NIE, ak nenájdete žiadne informácie o podmienkach pre používanie.

Ľudia si myslia, že čo je voľne prístupné na internete môžu voľne používať bez obmedzenia.
Ale nie je to tak.
Uvedomte si len túto základnú vec:
Každý obrázok alebo fotografiu, ktorú nájdete na internete niekto vytvoril a ako autor vlastní autorské práva. Ak k obrázku nenájdete žiadne informácie o podmienkach pre používanie (licenciu), tak automaticky to znamená © ALL RIGHTS RESERVED, teda „Všetky práva sú vyhradené“ alebo zákaz používania, kopírovania a upravovania obrázku. Ak takýto obrázok použijete, porušujete autorské práva a autor sa môže domáhať náhrady vzniknutej ujmy.

Ako sa tomu vyvarovať?
V tomto článku vám ponúkam 6 spôsobov:
2. Vlastná TVORBA
3. ZADARMO s licenciou
4. PLATENÉ s licenciou
5. 12 FREE fotobánk
6. Ďalšie zdroje obrázkov s licenciou zadarmo
7. Google vychytávka

 

9. Ako zistím pre konkrétny obrázok akú má licenciu?

Ak chcete zistiť, aká je licencia pre konkrétny obrázok alebo fotografiu, môžete vyhľadať informácie na webe, kde ste obrázok našli. Často bývajú informácie o licencii uvedené priamo pod obrázkom alebo na stránke, kde bol zverejnený.

V prípade, že na stránke, kde je obrázok uverejnený nenájdete žiadne informácie o licencii či podmienkach používania, tak obrázok nepoužívajte, aby ste sa vyhli možným právnym problémom. (Viac o tom nájdete na tomto blogu v časti 8.)

 

10. Mona Lisa

Portrét Mona Lisa del Giocondo, Leonardo da Vinci (1503-1506)

Obrazky zadarmo

Ako je možné, že sme v titulnom obrázku blogu použili obrázok Mony Lisy? Je to v súlade s autorskými právami?

Obrázok sme stiahli z web stránky Wikimedia Commons, kde je obrázok dostupný pod licenciou Public Domain. Jedná sa digitálne upravenú vernú fotografickú reprodukciu verejne dostupného umeleckého diela. Toto nové odvodené dielo je taktiež uvoľnené ako verejne dostupné dielo – Public Domain.

Tu sú informácie o licencii z web stránky, prislúchajúce obrázku Mony Lisy:
Toto je verná fotografická reprodukcia dvojrozmerného, verejne dostupného umeleckého diela – public domain. Samotné umelecké dielo je public domain z tohto dôvodu: Autor zomrel v roku 1519, takže toto dielo je voľným dielom (public domain) v krajine svojho pôvodu a ďalších krajinách a oblastiach, kde autorské právo platí počas života autora plus 100 rokov alebo menej.
Oficiálne stanovisko, ktoré zaujala nadácia Wikimedia, je, že „verné reprodukcie dvojrozmerných verejných umeleckých diel sú verejným majetkom “.

Toto dielo je založené na verejne dostupnom diele – public domain. Bolo digitálne vylepšené a/alebo upravené. Toto odvodené dielo uvoľnil (alebo je týmto) uvoľnené ako voľné dielo (public domain) jeho autor, Dcoetzee – Derrick Coetzee.

 

ZÁVER
Tento blogový článok je o používaní obrázkov ZADARMO bez porušovania autorských práv.
Ale hlavná pointa tohto článku je iná. Nie je to o tom ako si urvať niečo ZADARMO.
Je to aj o tom, používať obrázky a fotky „ZADARMO“, lebo to autor tak chcel – dať svoje dielo všetkým. Ale hlavne vážiť si prácu a kreatívne výtvory každého, rešpektovať jeho práva, uviesť všetky údaje podľa požiadaviek licencie. A aj sám prispievať do spoločného hrnca, umožniť voľné používanie svojich vlastných diel. Napojiť sa na našu spoločnú nekonečnú kreativitu ľudstva, kde všetci prispievame, vzájomne sa rešpektujeme, spolupracujeme a rastieme. A to dáva zmysel.

Vitajte v novom svete, kde vládne spolupráca.

 

ZDROJE:
Creative Commons, nezisková organizácia, web: https://creativecommons.org/

 

© RESULT reklamná agentúra. Autor: Peter Mamrák
Niektoré práva sú vyhradené. Tento blogový článok je mojím originálnym dielom a je chránený autorským právom pod licenciou CC BY 4.0. Môžete používať, distribuovať a upravovať tento obsah, ak uvediete autora.

Obrázky ZADARMO bez porušovania autorských práv © 2023 by Peter Mamrák is licensed under CC BY 4.0